miercuri, 11 februarie 2009

Dusmanii libertatii

Nu Maria a fost cea care mi-a inspirat acest articol, cum s-ar crede, ci insusi marele om, Horia Roman Patapievici, dar mai ales un articol al dansului, care infiereaza dreptul la aer curat al celor care nu fumeaza. Mai mult, noi cei care suntem de acord cu delimitarea zonelor de fumat, suntem transformati in „dusmani ai libertatii”. Un articol, pe care vreau sa il cred doar o intunecare temporara a unei minti stralucite, si nicidecum rodul unui indelungat proces de introspectie.
Prin ce greseste si esueaza in mod lamentabil in tirada sa? Prin faptul ca face o confuzie majora intre limitare si prohibitie. Si inca o data, ia in brate o cauza cat mai pierduta si o transforma intr-o lupta surda din care nu are cum sa iasa castigator.
Atata timp cat este dovedita clinic, stiintific etc, nocivitatea acestui obicei, nu numai pentru fumatorii activi cat mai ales pentru cei pasivi, nu inteleg de ce tocmai noi nefumatorii suntem pusi la zid ca ii criminalizam pe fumatori. Cu alte cuvinte, domnii care fumeaza sunt niste biete victime ale rautatii noastre.
Prohibitia, intr-adevar a facut rau si a facut un rau imens. Dar ceea ce se intampla acum nu este prohibitie. Este pur si simplu delimitarea prin lege a zonelor unde se poate fuma si unde nu. Scopul nostru al tuturor fiintelor umane este de a respira un aer curat, fara riscul de a ne imbolnavi. De ce ne refuzati, domnule Patapievici, acest drept? De ce ii considerati pe fumatori victime cand de fapt cei care nu fumeaza sunt discriminati pentru ca vor nu vor trebuie sa inhaleze un aer nociv.
O sa spuneti, da, dar e o lume libera si daca intr-un loc se fumeaza, nu te obliga nimeni sa intri acolo. Da, dar in momentul ala eu sunt discriminata. Mi se refuza in mod tacit accesul intr-un loc. Sunt pusa in fata unei alegeri: intri si respiri noxe, sau pleci. Ei bine, aerul in locurile publice este al nostru al tuturor. Si legea nu face altceva decat sa va spuna: nu mai stricati aerul! La fel cum legea spune: nu murdariti pe jos!
Si, domnule Patapievici, nu va interzice nimeni sa fumati in intimitatea propriei case. Faceti ce vreti acolo. Nimeni nu va pune la indoiala dreptul de a fuma! Ceea ce este complet diferit de comparatiile facute: cea legata de prohibitie si cea legata de consumul de droguri. Legea nu va interzice sa le consumati (tigarile). Va spune doar unde sa o faceti.
„Cu interzicerea fumatului şi criminalizarea fumătorilor, progresiştii au mai obţinut o victorie împotriva normalităţii şi a bunului- simţ.”
Din ce e scris mai sus, nu pot sa trag decat o singura concluzie: e trist unde ati ajuns domnule Patapievici.
Pentru cine vrea sa citeasca aceasta rusine de articol: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/838567/SENATUL-EVZ-Dusmanii-libertatii/

Un comentariu:

  1. Eu am fumat timp de 17 ani in medie cam 1 pachet/zi. Prietenii mei cei mai buni fumeaza toti ca turcii, locurile in care mergem sa ne distram sunt pline de fum de tigara si totusi....cred ca articolul dl. Patapievici ori este generat in totalitate de reactia CNA-ului si a lui Rasvan Popescu (care sincer cred ca este exagerata) ori a fost scris intr-un moment de totala lipsa de luciditate si inspiratie. Poate il invitam si pe dl Patapievici pe blog sa comenteze articolul imrpeuna cu noi...adresa de e-mail de pe site-ul Evz este: horia.patapievici@evz.ro

    RăspundețiȘtergere